20 Şubat 2014 Perşembe

Volanlı Pelerin / Pançonun Yapılışı

Herhangi bir kalıbı olmadığı için kendim uydurup yaptım açıkçası, çok büyük olduğu için kalıp çıkarmadan direkt kumaşın üzerine çizip biçtim. bu volanlı duruşu verev kesip mi sağlıcaz şimdi acaba diye bir afallasam da sonradan resmi inceleyince zaten verev inmiş olduğunu farkettim ve düz kestim. Kumaşı 2 adet parça kumaş şeklinde almıştım, nitekim biri ön diğeri arkaya yetti altlardan arttı da. Kumaşın eni yanılmıyorsam 1,50, boyu da 2,50 cm falandı.
Önce bir parçayı aldım ve tam ortadan katladım, "kumaş katında" oldu. omuz çizgisi olarak gördüğünüz yer kumaşın kesildiği kısmı dümdüz bıraktım hiç bir yuvarlama yok orada. Etek ucu kısmına geldiğimizde aldım elime rigayı, göz kararı kenarları yuvarlattım Omuz bitişinden başlayıp alta doğru "D" harfi gibi yuvarlayarak çizdim.  Etek ucu baskıları kalın olsun daha dolgun ve spor durur diye düşünüp 4 cm kadar pay bıraktım, üstten de omuz dikişleri için 1 - 1,5 cm kadar pay bıraktım yaka içinde öylesine bir çizgi çizdim fakat çok küçük olduğundan daha sonra biraz daha oydum, ön daha bir oyuk. Çizgileri diğer tarafa rulet yardımıyla geçirdim ve bir tarafı bitti diğer kumaşı serip katlayıp aynı işlemleri yaptım

Daha sonra çizdiğim iki kumaşı da açıp yüzleri içte kalacak şekilde birleştirdim ve omuz dikişlerini dümdüz makineyle çekiverdim eğer siz de benim gibi omuzda çıtçıtlı yapacaksanız çantayı takmadığınız omzunuza açıklığı bırakın ki çıtçıtlar çantanın sapı üstüne gelince rahatsız etmesin. Yakadan itibaren açıklığı da omuz dikişinden 7-8 cm kadar bıraktım yanılmıyorsam kafa rahat geçebilecek kadar bırakabilirsiniz, oralara 2 minik çıtçıt diktim. Daha sonra ütüyle dikiş paylarını açtım bu arada her tarafına atmasın diye sürfile yaptım.

Etek ucu baskısını yaptım onu da ütüyle iz yapa yapa içe katladım dönüş yerlerini yapmak çok zor oluyor çıtlatsam kumaş atacak ve istediğim görüntüyü vermeyecekti bende kıvrılacak yerlere ütü basınca ince ince minnak minnak üçgenler oluştu üst üste, zigzag yaptığım yer kadar payı yani neredeyse 2mm payı içine döndürüp katladım tekrar ütüyle üstünden geçtim ve iğneledim siz isterseniz teğel yapabilirsiniz bu aşamada özellikle o minnak üst üste olan üçgen yerler özenle iğnelenmeli yada teğellenmeli. Makineyle gene kıvırdığım yerin dibinden tersinden 1mm kenarından dikiş çektim.

Manşetler için 2 tane dikdörtgen parça kestim ok yünündeki gibi ikiye katlayıp ütü izi yaptım ve kolda üste gelecek kenarına yapışkan tela koydum. Sevgili kocacığımın bana sevgililer gününde hediye ettiği çok istediğim Dikiş Teknikleri Ansiklopedisinden (kitap demek ayıp kaçar) faydalandım. hem yaka pervazında hem de kol manşetlerinde çok işime yaradı. Anlatımı gayet sade ama oldukça anlaşılır 40TL gibi bir fiyatı var D&Rlarda bulabilirsiniz. Bu zamana kadar niye almamışım ki diye hayıflandım hatta, eğer dikişle uğraşıyorsanız şiddetle tavsiye ederim almamış olanlara. Yapım aşamalarını resimleyemediğim için kitaptaki resimlerle devam edeceğiz. Bu arada bu benim yaptığım ilk manşetti ve çok da basit bir şeymiş.Önce kuşağı uzuuunca hazırlayıp 3 - 4 cm bitmiş eni olacak şekilde diktim, köşeleri güzel dönsün diye verev kestim ve çevirdim açık ucu elde diktim. 
Bu arada kolay çevirebilmek için kurdeleyle beraber diktim onu da başka bir postta anlatırım bilenler bilir zaten de...

Dikiş Teknikleri Ansiklopedim (:

Şimdi 8 adet ilik açmamız gerekli 4 öne 4 arkaya.
Önce Pelerin giyilir aynanın karşısına geçilir sonra kuşağın göğsünüzün ne kadar altına gelmesini istiyorsanız oradan bir iğnelersiniz, ben göğsün 4 parmak altında olacak şekilde yaptım malum kızımız gebeş göbek büyüdükçe kuşak da ona göre üstte kalacak(:
Sonra da arka tarafıyla beraber iğneleyecek şekilde belinizi kavrayıp iğneleri takın aman dikkat kendinizi iğnelemeyin (: şaka bir yana bu ölçüyü alırken özellikle ön olmasını istediğiniz yere göre giyin omuz dikişini kollara göre düzgün yerleştirip öyle ilik yerlerini belirleyin.

Şemada mavi çizgiler ilik yerleri. Kuşağı sadece önde kullanmak isterseniz 2 değil 1 ilik de açabilirsiniz yani toplamda 4 ilik, bu arada ilikten de korkmayın hiç (bu model için konuşuyorum sadece) çünkü yaptığınız ilikler düzgün olmasa bile görünmeyecek kaldı ki benim iliklerim hiç de düzgün olmadı ): gizleme işini de şöyle yapıyoruz kuşağı dışa bakan iliklere arkadan öne doğru geçiriyoruz. içte kalan ilikler otomatikman gözükmüyor. kuşak arkada olsun derseniz de geriye bir hamle yapıp siyah ok yönündeki gibi içte kalan iliklere geçiriyorsunuz  (:
Ben önce ilk 4 iliği ön tarafa açtım sonra pelerini dümdüz serdim  açtığım iliklerin aralık yerinden sabunla çizdim arkanın kalan 4 ilik yerleri de tam olarak belli oldu iğneyle aynı yere tekabül etti.

Sonrasında ben kenarları kapatmadan önce yakayı aşağıda gördüğünüz gibi pervazı taktım. 
sonraki aşama manşetler onları da kitaptaki bilgilere göre hazırlayıp omuz dikiş hattını ve manşetin orta yerini belirleyerek önceki etek ucu baskısı dikişinin tam üstünden diktim 2. bir dikiş oluşmasın diye. Yine açılıp kapanması için tembellik edip çıtçıt diktim 1er tane. Orası dışta kalacağı için berbat etme korkusu ağır bastı tabi. çıtçıtla kapatıp dekoratif düğme de takabilirsiniz manşetlere.
Şemada gördüğünüz yeşil ve kırmızı çizgi arasında 4 cm kadar boşluk bırakıyoruz kol açıklığı.
Ardından iki kırmızı çizgi aralığını dikip bitiriyoruz bu yine etek ucu baskısının üzerindeki dikişin tam üstünden dikiyoruz, dikiliecek yeri de yine üzerinizde deneyip nereye kadar kapatacağınızı iğneyle işaret alıyorsunuz. isterseniz hiç dikmeyebilirsiniz bile kullanımınıza bağı. 

Yaka için pervaz yapımı anlatılıyor. Rahat okuyabilmeniz için resme sağ tıklayıp  yeni sekmede aç dediğinizde büyük boyutlusu açılıyor. 

Yakaya pervazı dikmek anlatılıyor. Rahat okuyabilmeniz için resme sağ tıklayıp  yeni sekmede aç dediğinizde büyük boyutlusu açılıyor. 

Manşet yapımı anlatılıyor. Rahat okuyabilmeniz için resme sağ tıklayıp  yeni sekmede aç dediğinizde büyük boyutlusu açılıyor. 
Bu da dikilip bittikten sonraki açık hali, arka tafı (zaten önle arkanın tek farkı öndeki yakanın accık daha oyuk olması)

Üstümdeki hali de budur, bitmiş halinin postuna gitmek için tık tık.

Gene uzattım da uzattım dimi, umarım sıkılmamışsınızdır, yada daha çok kafa karıştırmamışımdır (:
Bol dikişli günler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder